maanantai 28. lokakuuta 2019

Viikko neljäkymmentäkaksi

Maanantai on tunnetusti meidän itsenäisenopiskelun päivä, niin oli tälläkin viikolla. Mulle nämä maanantait on usein niitä päiviä kun päivitän tän blogin, eli kertaan viikolla opitut asiat ja laitan ne tänne itselleni ylös. En mä tänne kaikkea kumminkaan kirjoita, vähän aina jostain ja varsinkin niistä mitkä jäänyt itselle parhaiten mieleen. Kuviakin tulee otettua aina miten sattuu, välillä niitä on enemmän jostain yhestä aiheesta kun taas toisesta ei meinaa olla mitään kuvia. No mutta mitä me opiskeltiin viikolla 42. 

Pääpiirteittäin näin: instrumenttien teroitusta etc.etc.etc... 😂 
No oli meillä siellä välissä anatomian tentti, joka olikin aikamoisen hauska tentti. Käytiin siis ennen tenttiä kaikki tenttikysymykset ja vastaukset läpi opettajan kanssa  ja sitten siinä varsinaisessa ei mennyt kuin 6minuuttia ja kaikki 100% oikein. Onneksi opiskellaan itseämmä varten niin ei mennyt anatomian lukemiset hukkaan, vaikka kyllä meinas vähän tossa tentissä naurattaa ja itkettää että tällänenkö tämä nyt oli. 

Maanantaina kävi Kaiko:n edustaja meille esittelemässä hedän tuotteitaan. Hänellä oli erilaisia indikaattoreita ja testejä pesutehon todentamiseen mukana, joita saatiin hypistellä. 

Kaiko:n tuotteita

Keskiviikkona annoin sirpin teroituksesta näytön opettajalle. Vaikeinta teroituksessa mun mielestä on se, että saa instrumentin pysymään koko teroituksen ajan paikoillaan eli tukiasiat pitäis olla hyvin hallussa. Meinaa niin helposti livetä. 

Torstaina tehtiin hoidon tarpeen arviointi parille. Kokeiltiin leuan alta imusolmukkeet, miltä näyttää kasvojen symmetrisyys, huulet ja iho, tehtiin statusmerkinnät ja annettiin ohjeita suun omahoitoon. Olin ajatellut, että ehin antamaan loput hammasinstrumenttien näytöt, mutta aamupäivä menikin kokonaan hoidon tarpeen arviointia tehdessä. Torstaina tuli Dürr:n esittelijä pitämään luenneon heidän desinfiointi ja puhdistustuotteistaan. Sekä vielä päivänpäätteeksi GSK-konsernin edustaja tuli esittelemään heidän hammastahnojaan,

tässä Dürr tuotteita

Itsenäistä opiskelua ei tullut, mutta me keillä on Love suoritettavana, luetaan sitten sitä lomalla. 

perjantai 11. lokakuuta 2019

Viikko 41

Tämäkin viikko alkoi itsenäisellä opiskelulla kotona. Tiistaina tulimme kouluun ja meillä olikin heti aamusta mukavat Stal:in naiset pitämässä lyhyehkön esittelyn Suunterveyden ammattiliitosta.
Itse olenkin jo liittynyt kyseiseen ammattiliittoon. Messuliput kun sai tätä kautta halvemmalla. 😏

Esittelyn jälkeen käsittelimme kiinnityskudossairauksia.
  • Gingiviitti eli biofilmin aiheuttama ja supragingivaalista hammaskiveä
  • Parrodontiitti, pitkälle edennyt gingiviitti, kohdistuu hammasta ympäröiviin kudoksiin sekä myös subgingivaalista hammaskiveä
Parodontiittejä on äkillinen, juveniili sekä ANUG.

Terveen parodontiumin tunnusmerkkejä on:
-kiinteä ien
-vaaleanpunainen ien
-appelsiininkuorimainen ien
-hampaan pinnassa kiinni oleva ien
sekä
-enintään noin 2mm syvyinen ientasku.

Käytiin läpi miten tehdään paron tutkimus ja mikä on keskeinen hoito. Näistä päällimäisenä muistuu ienverenvuodon määrä sekä syventyneet ientaskut sekä hoidossa asiakkaan informointi niin, että hän ymmärtää tilanteen ja sitoutuu hoitoon.

Tiistai-iltapäivällä oltiin vielä Launeen hammashoitolassa harjoittelemassa paikkausta ja juurihoitoa. Tosipaikan tullen meinasi iskeä paniikki, kun ei muistunutkaan asiat mieleen samantien, oli vähän hakemista mitä tehdään missäkin vaiheessa.
On kyllä parasta harjoitusta tuo itse tekeminen. Ja kiva huomata myös, että kyllä ne asiat on siellä jossain takaraivossa, vaikkei siltä aluksi tuntunut.
Jokainen vuorotellen oltiin Marjutin parina hammashoitajina, hyvää ergonomiaa harjoteltiin sekä paikattiin hammasta.
Juurihoidosta meille kertoi vaihe vaiheelta Heli hammashoitaja Launeelta. 

 Marjut paikkaa ohimennen yhen lohjenneen paikan mun suusta. 😆

Siinä paikattava potilas ja välineitä.

Kofferdam suojakumi hampaan ympärille aseteltuna.

Keskiviikkona oli itsenäisen opiskelun päivä. Kertasin aikalailla anatomiaa, tulevaa tenttiä varten.

Torstaina ruvettiin katsomaan hammaskivi-instrumenttejä.
Meiltä vaaditaan instrumentin tunnistukokeessa 5 erilaista hammaskivi-instrumenttia. Nämä viisi jakautuvat kolmeen sukuun:

Sirppi- sirppi (mini tai mikro)
Yleiskyretti- syntette
Gracey-kyretti- P3/P4, mesiaalinen kyretti ja distaalinen kyretti.

mesiaalinen kyretti

sirppi

Nämä kun muistaa, niin on helppo tunnistaa toisistaan:
Sirppi: kaksi leikkaavaa terää ja terävä kärki, veemäinen selkäpinta
Yleiskyretti: kaksi leikkaavaa terää ja pyöristetty kärki, pyöreä selkäpinta
Gacey kyretit: yksi leikkaava terä ja pyöristetty kärki, pyöreä selkäpinta joka kallellaan

Distaalisessa kyretissä on jyrkempi taivutus alavarressa kuin mesiaalisessa kyretissä. 

Sirppi, johon eroteltu osat

Perjantaina oli aseptiikan tunnit, joilta jouduin olemaan poissa. Siellä käytiin läpi instrumenttien kuivaamista ja tarkastamista sekä pakkaamista ja sulkemista.

maanantai 7. lokakuuta 2019

Lokakuun ensimmäinen viikko

Syyskuu on vaihtunut lokakuuhun, talvitakit on melkein saanut jo kaivaa esille ja nenäpaperi kuuluu jokaisen taskun vakiovarusteisiin. Koulussa pidetään hyvä tahti yllä opiskelun suhteen. Yhtään ei ole kyllä varaa sluibailla ja vapaa-ajalla väistämättäkin kouluasiat pyörivät mielessä.

Onneksi opiskeluintoa riittää!

Tiistaina koulupäivä alkoikin työnhaun ja cv:n tekemisellä. Käytiin läpi mitä kaikkea hyvään työhakemukseen on tarpeen laittaa ja miltä cv:n olisi hyvä näyttää. En ollut osannut varautua tähän päivään riittävällä materiaalilla, oisin ollut hyvä olla kotona oleva cv mukana. 

 Keskiviikkona kertailtiin suun omahoidon asioita. 
Yleisimmät hammasväliharja koot ovat:

0,50mm
0,60mm
0,70mm
0,80mm.

Näitä kokoja pitäisi löytyä lähestulkoon joka marketista.


tämä tässä on kielenpuhdistaja

Hammasväliharja on silloin sopivan kokoinen, kun se menee kokonaan läpi hammasvälistä. Tunnet kielellä sen vastakkaiselta puolelta selvästi. Poskihampaiden välejä puhdistaessa hammaslankaa on hyvä hieman taivuttaa, puhdistus silloin helpompaa.

Suuvesistä vähän. Suositeltavia silloin kun suun omahoito ei onnistu hyvin sekä kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, kuten hampaanpoistot.
Suuvesiä käytetään kuuriluontoisena ja kierrettävä kaukaa ne suuvedet, jotka sisältävät alkoholia. 
Kuuriluontoisena sen vuoksi, ettei muuta suun normaaliflooraa.



Torstaina pestiin kaverin hampaita hänen omalla sähköhammasharjalla. Katottiin hyvä tuki harjakädelle, eli käsi nojaa aina johonkin kun pestään. Reilusti sormi sinne kaverin suuhun ja venytellään niitä poskia sitä mukaan, kun vaihdetaan pestävää aluetta. Sähköhammasharjalla pesu ei ollutkaan niin helppoa toisen suussa kuin mitä omassa. 👀

Torstaina tehtiin myös sylkitesti, stimuloitu sylkitesti. Paljonko sylkeä erittyy 4 minuutin aikana ja miten hyvä puskurikapasiteetti sillä omalla syljellä on. Vielä avattuna: miten hyvin sylki neutralisoi happoja.

Sylkitestissä pureskeltiin parafiinipalaa ensin 1min ja kaikki sylki nieltiin. Minuutin jälkeen jatkettiin pureskelua, mutta kaikki sylki syljettiin kuppiin. Tätä tehtiin 3min. Katsotaan syljen määrä, joka kippoon saatu ja jaetaan se 3. Tulokseksi saadaan paljonko sylkeä erittyy minuttissa. 
Normaali tulos on 1,0-3,0ml/min. Oma tulos oli 1,6ml/min.



Tämän jälkeen otettiin CRT-liuska ja pipetti. Pipetillä sylkeä liuskan keltaisen osan päälle ja annetaan olla noin 5min. Sylki muuttaa liuskan keltaista väriä vihreämmäksi tai sinisemmäksi. Sitä tummempi väri mitä parempi puskurikapasiteetti syljessä on.

Katsottiin torstaina luento vanhusten hampaidenhoidosta. Melko tuttua asiaa oli  ja ainakin itse vanhusten puolella töissä olleena, voin sanoa että kyllä siellä laiminlyödään isolla kädellä tätä suunhoitoa.

Perjantaina käytiin anatomiassa suun alueen pehmytkudoksia sekä tehtiin harjoitustentti Elsassa. Tentti meni yllättävän hyvin, 88/100%. Paljon on silti luettavaa anatomiastakin vielä ennen 2viikon tenttiä, huh.