sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Viikko 46

Tiistai aloitettiin mukavasti instrumenttien tunnistuskokeella. Poisto-instrumentit meinasi tuottaa hiukan harmaita hiuksia, mutta onnekseni olin osannut laittaa kaikki oikein, pääsin nimittäin täysin pistein läpi!

Tiistai loppupäivän jouduin olemaan koulusta poissa kun kotona oli kaksi sairasta lasta. Lueskelin kumminkin kotona protetiikan- ja suukirurgian dioja elsasta.

Protetiikka vaikuttaa mielenkiintoiselta. Protetiikalla tarkoitetaan puuttuvien hampaiden, pehmytkudosten tai koko hampaiston korvaamista erilaisilla keinotekoisilla menetelmillä.
Proteettisia ratkaisuja on:
-kokoproteesi
-osaproteesi (akryyli sekä metallirunkoiset)
-keraamiset kruunut
-sillat 
-implantit.

TÄRKEÄ OSATA
Proteettisen teon työvaiheet!
  1. Hoidetaan potilaan suun perushoito kuntoon
  2. Ensitapaaminen, alginaattijäljennös
  3. Alkumallit ja yksilöllisen lusikan valmistaminen
  4. Suunnitelman varmistaminen, upotukset purentatukia varten, tarkkuusjäljennös
  5. Työmalli, valu, kaaviot
  6. Valun sovitus, purennan määritys, hampaiden värin valinta
  7. Asettelu
  8. Asettelun sovitus
  9. Valmiin proteesin viimeistely
  10. Valmis koekäyttöön, purennan tarkistus ja alustava purennan hionta
  11. Kontrolli
Tiistai-iltapäivä oltiin pari tuntia Lahden kaupunginsairaalan hammashoitolassa tutustumassa erikoishammashoitoon. Siellä 3 hammashoitajaa piti meille esitelmät kirurgiasta, oikomishoidosta ja protetiikasta. Kivasti tuli uutta, etenkin tuosta protetiikasta sekä kirurgiasta. Päästiin sekoittelemaan alginaattia sekä lataamaan ja purkamaan proteesin pohjaamiseen käytettävää ainetta (Ufi gel).

Protetiikasta

Pohjauttamiseen käytettävä aine

Tässä valmistellaan kirurgista toimenpidettä

Keskiviikkona aamusta meillä oli suun terveyden edistämisestä paritentti. Tein sen Annan kanssa. Tentissä haettiin ammatillista näkemystä ja lyhyitä ja ytimekkäitä vastauksia. 
Täydet pisteet oli 28 ja me saatiin 15. Oltiin tyytyväisiä, sillä monet puuttuvat asiat olikin sellaisia, jotka meille on itsestään selvyyksiä eikä niitä sitten osannut laittaa paperille sen vuoksi.
Iltapäivästä sitten käytiin tuota protetiikka vielä läpi. Sekoiteltiin taas alginaattia ja siinä tosiaan saa olla tarkkana ettei liian kauaksi aikaa jää vatkaamaan ja ettei sekoita niin, että tulee ilmakuplia.  Viileää vettä kannattaa käyttää, se antaa lisää sekoitteluaikaa. Sekoitettii myös itse kahdesta purkista aineet sekaisin, niin että saattin siitä tuollainen tasainen ruskean-oranssi massa. Muovailin osaproteesit. 😁 Tämä aine on sellaista jolla voi myös ottaa jäljennöksen.

Kaksi eriväristä massaa purkeissa

Kirurginen imu

Iloinen kokoproteesi ylös ja alas

Iltapäivästä tuli luennoitsija Plandetilta kertomaan välinehuollosta. Melko pitkä ja myyvä esittely olikin. Aika paljon oli tuttu asiaa mm Dac Universalin käytöstä. Hyvin oli esittelijä avannut tärkeimipiä kohtia thl:n suun terveydenhuollon yksiköiden tartunnantorjunnasta.

Torstaina tuli ravitsemunneuvoja Anna Päätalo pitämään meille aamupäivän tunnit. Leikattiin lehdistä ruokia joista pidämme ja liimasimme kartonkiin. Jokainen sai sitten esitellä omansa ja kertoa mitä ajatuksia se herättää. Itsellä oli tasaisesti herkkuja ja normiruokaa vihannekset ym. Tutustuttiin neuvokasperhe-sivustoon ja sieltä tehtiin muutamat testit. Kattavasti on kyllä kaikkea saatavilla tuolta sivustolta. Tehtäväksi saatiin 3 päivän mittainen ruokapäiväkirjan pitäminen. 

Iltapäivällä käytiin läpi tulevaa top-jaksoa. Tarvittavia papereita ja lippulappusia saatiin ja täyteltiin. Katsottiin yhdessä näyttösuunnitelmaa ja mitä siellä pitäisi sitten olla.
 Itsenäistä opiskelua tuli mm käypähoidon lukemista suusyövästä sekä vanhan opitun kertaamista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti