sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Kolmas viikko työharjoittelua takana

Nyt on kolmaskin viikko takanapäin harjoittelua.
Aika on mennyt kyllä niin hurjaa vauhtia eteenpäin ja tuntuu, että tämä aika meinaa ihan loppua kesken. Olisi niin monta asiaa mitkä tahtoisi käytännössä oppia yhtä hyvin kun tuon paikkauksen.

Proteettisia töitä olen nähnyt aika paljon, vahakaavioiden ottamista, niiden veistämistä, hiomista, sovittamista,  Silti tuntuu etten ihan täysin hahmota mikä on minkäkin vaiheen seuraava etappi tai missä kohtaa mennään kun sitä tiettyä vaihetta työstetään. Ehkä sekin ajan kanssa hahmottuu ja oppii ne vaiheet niin hyvin, että osaa varata oikeat välineet etukäteen ja tietää sen toimenpiteen kulun.
Olen päässyt sekoittamaan alginaattia sekä tarkkuusjäljennöstä.

Uutena asiana opin myös mitä on "putti" ja mihin sitä käytetään. Hammaslääkäri sen minulle selitti kutakuinkin näin: putti on ainetta mitä käytetään kun halutaan saada lähtötilanne talteen. Otetaan siis jäljennös siitä tilanteesta suussa, mistä lähdetään työstämään esim kruunua. Jos jossakin vaiheessa halutaakin palata tarkastelemaan lähtötilannetta, on olemassa yhdet jäljennökset. Korjaan tätä vielä jos muistuukin muuta mieleen.. 😅

Juurihoitoa näin tällä viikolla vain sen verran, kun potilaalle tehtiin ensiapu hampaaseen. Tilanne tuli niin yllättäen ja nopeasti, että katsottiin parhaaksi ohjaajani ottaa vastuu hammashoitajan roolista siinä tilanteessa ja oli meillä aika kiirekkin jo, niin minä seurasin suosiolla sivusta. 
Tässä toimenpiteessä hammaslääkäri avasin käsineuloilla juuren, huuhteli sen ja laittoi lääkeainetta ja väliaikaisen paikan päälle eli Cavitin. Potilas sai uuden ajan seuraavalle viikolle, jolloin sitten aloitetaan virallinen juurihoito. 

Sain tällä viikolla palautetta yhdeltä hammaslääkärilta, että olen kovasti edistynyt. Tuntui kyllä mukavalta tuo ja varsinkin kyseisen hammaslääkärin suusta kuultunua. Hän nimittäin on hirvittävän tarkka siitä, kenen antaa tehdä hänen kanssaan töitä, ei meinaa luottaa opiskelijoiden taitoihin.. 
Olen siis saavuttanut tämän nuoren hammaslääkärin luottamuksen ja osaan jo tulkita hänen eleistä ym teinkö jonkun asian niinkuin olisi pitänyt, häneltä saa nimittäin aina suoran palautteen. 😂

Paronstatuksen tein muutamaan otteeseen tällä viikolla, eikä sekään ollut lopulta niin vaikeaa kuin miltä näytti. Muistaa vaan mesiaalisen ja distaalisen ja yrittää pysyä hammaslääkärin vauhdissa..

Keräiltiin ohjaajani kanssa juurenhoitotarjotin ja kaikki mitä siihen toimenpiteeseen normaalisti tarvittaisiin kun se alotetaan, Helpottaa itseä kovasti nämä kuvat ja konkreettiset esimerkit.

Olen yrittänyt kotona pyöritellä erilaisia matriiseja, jotta sitten siinä itse tilanteessa osaisin itsenäisesti ripeästi antaa hammaslääkärille sen oikean. Onhan niitä melkosen montaa eriä ja vaikenta hahmottaa on aina se että mihin suuntaan sen lipan on milloinkin osoitettava, 5luokan matriisit tunnistan sekä suoran tai muotoillun ja munuaiset.

Hampaan poistoissa olen ollut monesti mukana. Niihin osaan varata tarvittavat välineet jo aikalailla itsenäisesti. Joku sieltä meinaa aina unohtua, useimmiten steriilit taitokset.. Pääsääntöisesti pitää olla ne ylä- tai alaleuan pihdit, heebeli ja luksori, ekskavaattori, kauha, atulat ja peili, kirurginen imu, paksumpi suojaliina potilaan rinnalle, puudute, zekry-pora. Nämä siis jos ei ole leikkauksellinen poisto.

Paljon olen oppinut ja voinkin jo rinta rottingilla sanoa, että olen aika hyvä paikkauksessa. 😉



sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Toinen TOP-viikko

Toisella top viikolla olin jo ihan tositoimissa joka päivä. Kolmen hammaslääkärin parina olen saanut harjoitella ja tuntuukin jo siltä, että hyvin selviää kun vain uskaltaa kokeilla ja tehdä.
Olen todella tyytyväinen tähän harjoittelupaikkaani ja siellä työtä tekeviin typpeihin. Kaikki kenen kanssa olen saanut harjoitella, on todellakin halunnut mua opettaa ja neuvoa. 
Sain tällä viikolla olla mukana hoitajan-roolissa implanttileikkauksessa. Valmistelin hoitajan avustama kirurgisen kattauksen ja tarvittavat välineet siihen. 

Tuolla se menee kutakuinkin näin:
  1.  varataan ne tarvittavat tavarat sivupöydälle
  2. potilaalle annetaan Paroexia purskuteltavaksi minuutin ajaksi
  3. hammaslääkäri pukee myssyn ja steriilit käsineet, hoitaja pukee myös myssyn
  4. hammaslääkäri levittää kirurgisen liinan pöydälle
  5. hoitaja availee hammaslääkärille steriilit pakkaukset ja hammaslääkäri asettaa ne kirurgisen liinan päälle
  6. pyyhitään potilaan suupielet paroex:lla ja peitetään potilas reikäliinalla
  7. pussitetaan letkut hammaslääkärin kanssa yhteistyöllä
  8. deegelit täytetään keittosuolalla
  9. kun kaikki paketit ym suojaukset tehty, hoitaja pukee steriilit hanskat
Olen myös saannut tehdä statusmerkintöjä, seurata paronstatuksen tekoa, ollut hampaan poistossa sekä perus paikkaushoidossa. Paikkaus rupeekin menemään jo aika hyvin. Osaan varata kaiken tarvittavan valmiiksi ja hyvin jo ennakoinkin mitä hammaslääkäri seuraavaksi tavitsee.
Yksi asia minkä olen huomannut on se, että imulle on välillä hirvittävän vaikea löytää hyvää kohtaa suusta niin ettei se olisi kenenkään näköesteenä. Täytyy siis kovasti vain kysellä ja yrittää keksiä hyviä ratkaisuja.

Palautetta olen ohjaajaltani saanut hyvästä kehityksestä matriisin suhteen. Aluksi nekin nimittäin tuntui aivan ylitsepääsemättömiltä..

Välinehuollossa pärjään jo melko hyvin itsenäisesti. Miten toimii pesu- ja desinfektiokone, miten täytän sen fiksusti, mitkä instrumentit pakataan steriileihin pusseihin ja miten ne on järkevintä asetella klaaviin. 

Instrumenttien teroittamista en ole vielä kertaakaan nähnyt enkä tehnyt, siihen siis tutustuttava ja samoin eri pesuaineita on vähän tutkailtava, mitä käytetään mihinkin ha mihin mikäkin tehoaa,, 

sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Ensimmäinen TOP-viikko

Työssäoppiminen on alkanut. Olen seuraavat 8 viikkoa Hollolan Hammasvelhossa.
 Ensimmäiset harjoittelupäivät menivät täysin sivusta seuraillessa ja paikkoihin tutustuessa. Potilasvaihtoja rupesin itsenäisesti melko nopeasti tekemään sekä alku- ja loppusiivoukset. Potilasvaihdoissa tärkeintä muistaa puhtaasta likaisempaan. 
Ekat päivät tuntuivat epätoivoisilta, että tulenko koskaan oppimaan kaikkia poria, paikka-aineita, instrumenttejä, eri kattauksia ym. Heti kun niitä pääsee itse hypistelemään ja käyttämään, niin ne jääkin sitten mieleen. 

Kolmantena päivänä olin suuhygienisti-ohjaajani kanssa hänen hommiaan seuraamassa ja sainkin harjoitella imun käyttöä sen päivän. Sain myös kasailla itse tarjottimia sekä tutustua paremmin välinehuoltoon itse tekemällä. 

Loppuviikon sain olla kahden eri hammaslääkärin parina aina osan päivää tarkastuksissa ja paikkauksissa mukana. Tein status-merkintöjä, hoidin itse potilasvaihdot. teetin rtg-kuvat sekä avustin hammaslääkäriä.

Otin kotiin erilaisia matriisinauhoja, sillä huomaan että niiden kanssa tarvitsen kyllä lisäopiskelua. Ohjaajani kanssa käytiin läpi aina sopivan ajan tullessa matriiseja ja hän osasikin mukavasti niissä neuvoa. Sen niistä muistin että 1 ja 3 sektorille tulee 2-nyström ja 2 ja 4 sektorille tulee 1-nyström. Jos matriisi laitetaankin suulaen puolelta, menee nyströmit vastakkain päin. 

Olen todella tyytyväinen harjoittelupaikkani henkilökuntaan, he ovat kaikki kovin mukavia ja opiskelijamyönteisiä. Hammaslääkäritkin keiden kanssa olen saanut harjoitella, on oikeasti halunnut neuvoa ja antanut "hitaan" opiskelijan tehdä.

Olin mukana myös yhdessä juurihoidossa, seurasin kylläkin sivusta mutta hyvin tarkkaa hommaa sekä voi kestää pitkäänkin se toimenpide.

47 viikko

Tiistai aamupäivällä oli aseptiikkaa. Katja opetti meille, mikä on hoitajan rooli kirurgisissa toimenpiteissä, ketä kaikkia on mukana toimenpiteessä ja miten steriilit välineet puetaan oikein.

Steriileistä suojaimista sen verran, että ensiksi laitetaan hiussuoja/päähine, sitten suunenä-suoja, kolmanneksi puetaan hihallinen essu, sen jälkeen steriilit käsineet ja lopuksi vielä solmitaan essun edessä oleva nauha.
Kirurgisessa toimenpiteessä hammashoidossa on mukana hammaslääkäri/kirurgi, hammashoitaja ja olisi vielä hyvä olla avustava hoitaja. Todellisuudessa se taitaa kyllä mennä niin, että hammashoitaja ja kirurgi ovat kaksin. Riippuu tietysti yksiköstä ja toimenpiteestä.

Kirurginen toimenpide, oli se sitten mikä hyvänsä, on kyllä hyvin korkean luokan aseptiikkaa noudattava toimenpide ja aina steriili. 

Tiistai iltapäivällä Marjutin tunneilla, otettiin jäljennöksiä kaverin suusta ja sekoiteltiin alginaattia. Alginaatti kun on saatu riittävästi sekoitettua, lääpitään sen jäljennöslusikkaan reippain vedoin, ei jäädä silottelemaan. Ylähampaiden jäljennöstä otettaessa, painetaan lusikka hyvin kiinni suulakeen ja painetaan sitä koko kuivumisen ajan. Alahampaissa sama homma, painetaan taaempaa kunnolla, näin saadaan hyvä jäljennös aikaan. 
Jäljennöslusikka laitetaan potilaan suuhun aina poikittain ja samoin vedetään ulos. Lusikka siis käännetään suoraan vasta suussa.

Älä täytyä lusikkaa liian täyteen. Ota ylipursuavat massat pois jo ennen suuhun laittoa, tärkeää etenkin ylähampaiden jäljennöstä otettaessa, ettei liika massa valu nielua kohti.

Ota aina alahampaiden jäljennös ensin, se ei ole niin pahan tuntuinen kuin ylähampaiden.

Keskiviikkona täyteltiin yhdessä näyttösuunnitelmaa sekä tehtii rästi-tenttejä ja torstaina meillä oli ravitsemuksen tunnit. Perjantai oli itsenäisen opiskelun päivä, mutta minulla se meni kaikkeen muuhun kuin opiskeluun.