Millä aineella hammas kannattaa paikata?
Siinä yksi kysymys mihin olemme tällä viikolla paneutuneet. Amalgaami, lasi-ionomeeri, yhdistelmämuovi, muovi-ionomeeri, kompomeeri vaiko epäsuora paikkaus.
No ainakin tuosta amalgaamista sen verran, että käypähoito suositusta lukiessa mieleeni ensimmäisenä tulee pyrkimys lopettaa amalgaamien käyttö vuoteen 2030 mennessä. Hyvin hyvin kestävä paikka-aine, elohopeasta aiheutuvat ympäristöongelmat sekä pitkä kovettumisaika.
Lasi-ionomeeri on lasten maitohampaissa eniten käytetty paikka-aine. Kemialliskovetteinen sekä vapauttaa fluoria. Muovi-ionomeeri on vähänkuin edellinen, mutta sisältää lisäksi hieman muovia ja on siis valokovetteinen paikka-aine. Kompomeeri taas sisältää paljon muovia ja vähän lasi-ionomeeria. Yhdistelmämuovi on käytetyin paikka-aine. Se on edullinen, esteettinen ja käyttövalmis heti paikkauksen jälkeen. Ei kuitenkaan kestä kulutusta kovinkaan hyvin. joten ei toimi takahampaissa. Epäsuora paikkaus eli kulta, posliini ja muovi. Nämä ovat erittäin kestäviä mutta kalliita tehdä. Näiden paikkojen valmistaminen on pitkäkestoisempaa.
Huh, siinä pintapuolisesti lueteltuna muutamien ominaisuuksien kanssa paikka-aineita.
Jatkettiin myös aiheesta paikkaushoito.
Tässä kuvassa on paikkaushoidon vaiheet.
Nyström 1 ja Nyström 2
Näitä ei voi vaan olla muistamatta, koska toi nimi! 😂😂
Nyström 1 tulee siis aina sektori 2 ja 4.
Nyström 2 tulee sektori 1 ja 3.
Hyvä muistisääntö mulle on, että pariton tulee parilliseen ja parillinen tulee parittomaan.
Nyströmit on matriisinkiristäjiä. Niihin laitetaan matriisinauha hampaasta riippuen. Takahampaisiin tulee yleensä muotoiltu metallimatriisi ja etuhampaisiin muovistripsi,
Matriisi tiivistetään kiiloilla, joko puu tai muovi. Näiden avulla saadaa hyvä kontakti viereiseen hampaaseen sekä nämä pitävät matriisin hyvin paikoillaan.
Väliaikaisista paikoista puhuttiin myös. Niitä käytetään vain väliaikaisesti esim juurihoidossa hampaan suojaksi hoitokäyntien välisiksi ajoiksi sekä ensiavussa hampaan suojaamiseksi. Nämä paikat on helppo poistaa ja usein sisältää eugenolia joka rauhoittaa hammasta. Yleisempiä on kemialliskovetteisista Cavit ja Provit ja valokovetteisista Clip. IRM eli irmi on pitkäaikainen väliaikainen täytemateriaali joka sisältää sinkkioksidieugenolia.
Instrumenttejä ollaan opeteltu. Tehtiin pieni testikin, miten hyvin tunnistetaan instrumentit. Spaatteli on minulle lääppijä. Helppo muistaa nykyään.
Spaatteli
Eristysinstrumentti
Karveri
Torstaina meillä oli Tyhy-päivä. Kivaa vastapainoa opiskelulle, Käytiin Megazonessa ja syötiin hyvin Kulinaarissa ja vielä yhteistä pelailua luokassa.
Perjantaina kerrattiin aseptiikka Katja Makkosen kanssa. Vanhoja asioita palauteltiin mieleen: käsien desinfiointia, tartunnan aiheuttajia, pistotapaturman ensiapuohjeita, suojavaatetuksen pukemista ja oikeaa järjestystä siihe ym..
Uutta on taas opittu vaikka ja kuinka paljon tämänkin viikon aikana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti