maanantai 30. syyskuuta 2019

Viikkojen 38 ja 39 muistiinpanoja

Maanantai oli itsenäisen opiskelun päivä ja sille päivälle oli hyvin varattu lukemista mm. ammattisanastoa, Love-tenttiä ym. 
Tiistaina palattiin koulunpenkille ja aloitettiin selättämään juurihoitoa. Aihe onkin hyvin mielenkiintoinen ja hyvinhyvin laaja ja monimutkainen. 

Kerrataanpa vähän:
-välillinen kattaminen
-välitön kattaminen
-pulpatomia
-juurihoito. 

Kattamiset on sitä hoitoa, millä pyritään vielä pelastamaan karioitunut hammas. Välillisessä ei ole kerrenyt tapahtua perforaatiota. Siinä kariesta jätetään ihan vähän pohjalle, päälle laitetaan lääkeaina ja väliaikainen paikka. Toivotaan että karies rupeaa tuottamaan sekundääridentiiniä. Avataan tarkistukseksi n.3kk päästä ja jos todella saatu aikaan sekundääridentiiniä, poistetaan loput kariekset ja laitetaan pysyvä paikka.
Välittömässä kattamisessa perforaatio syntyy kariesta poistettaessa. Perforaatio on kumminkin niin pieni, että se täytetään lääkeaineella. Tällä pyritään säilyttämään pulpa ehjänä. Päälle laitetaan pysyvä paikka. Jos hammas ei oireile, on onnistuttu hoidossa. Jos oireilee, aloitetaan juurihoito.
Pulpatomiassa kruunupulpa on tulehtunut. Juurikehitys on vielä kesken, ei voida tehdä juurihoitoa. Poistetaan tulehtunut pulpa osin, jätetään juuriin elävää kudosta, desinfioidaan alue ja laitetaan pysyvä paikka.

No sitten se kaikista suurin toimenpide eli juurihoito..
Juurihoidossa hammas puudutetaan kunnolla, karies poistetaan sekä vuotavat täytteet. Hammas hiotaan pois purennasta. Asetetaan hampaan ympärille kofferdam eli suojakumi. Hammas preparoidaan pienillä avaaja- ja suuremmilla laajennusneuloilla. Tyhjät juurikanavat desinfioidaan ja kuivataan paperinastoilla. Juuriin laitetaan lääkeaine, yleensä kalsiumhydroksidia. Juuret eristetän guttaperkalla ja tiivistysnastoilla sekä päälle laitetaan paikka. Juurihoitoa  voidaan joutua tekemään useammalla kerralla, jotta saadaan varmasti hammas rauhoittumaan.

Puhdistustyynyteline sekä manuaaliset neulat 

Guttaperkkanastoja sekä atulat

 Lääkeaine kalsiumhydroksidi, Ultracal

Juurikanavien huuhtelussa on tärkeä muistaa oikea järjestys:
1. huuhteluaineena natriumhypokloriitti
 2. preparointijätteen tehokas poistaja, EDTA
3. lisäaine desinfiointiin, klooriheksidiini.


 Tässä nyt aika pintapuolisesti selitettynä, etenkin tuo juurihoito.


Tähän väliin tulee nyt mukava rimpsu, joka on osattava ulkoa,
Se menee näin:
Valtio Koittaa Puristaa Sinusta Viimeisetkin Mehut. 

Ja tämähän tarkoittaa neulojen värikoodia ja sitä miten paksuja mikäkin neula on. 
Valkoinen 15
Keltainen 20
Punainen 25
Sininen 30
Vihreä 35
Musta 40

Torstaina oltiin hätäensiapu-kursilla aamupäivä. Melkoinen pintaraapaisu. Pelattiin kahoot-peliä, etsittiin tietoa myrkytystietokeskuksen seivuilta sekä elvytettiin,



Perjantaina oli anatomiaa, jossa perehdyttiin lihaksiin sekä onteloihin,
Kulmahampaat sai uuden nimen, kaniinit.


  • Inkisiivit & kaniinit yleensä 1-juurisia ja 1-kanavaisia (Kaniineissa pisin juuri)
  • Premolaarit yleensä 1- tai 2-juurisia, alapremolaarit yleensä 1-juurisia 
  • Ylämolaarit 3-juurisia ja alamolaarit 2-juurisia 

Viikko 39 alkoi sairastelulla minun osalta, jouduin olemaan tiistain sekä keskiviikon pois koulusta. Yritin kumminkin opiskella kotona samoja aiheita, joita koulussa oli käyty.

Luin materiaalia elsasta mm. radiologiaa hammashoitajalle sekä suun terveyden edistämistä.

Hammasröntgenlaitteita:
-intraoraaliröntgenlaite
-panoraamatomografiaröntgenlaite
-kefalostaatti
-kartiokeilatietokonetomografialaite eli KKTT-laite.

Tärkeää röntgenkuvissa on potilaan-, ympäristön- ja henkilökunnan suojaus, huomioitava kuvattavan ikä, raskaus tms, valotusajan säätäminen, filmin paikoilleen asettaminen, putken suuntaus sekä valotus.

Röntgenputkesta on oltava vähintään 2m päässä kuvaustilanteessa ja mielellään putken takana.



Torstaina oli ensimmäinen tentti, ammattisanastosta. 
Sain täydet pisteet, onneksi, sillä tätä olin jännittänyt kovasti etukäteen ja joka rakosessa yrittänyt opetella sanoja.

Torstaina myös käytiin läpi hyvän sähköhammasharjan ominaisuudet eli 8,800 edestakaisin pyörivää ja 40,000 sykkivää liikettä, rassattiin kaverin hammasvälejä langalla, tikulla ja lankaimella. Opittiin varmasti moni se oikea hampaidenpesu tekniikka eli 45asteen kulmassa harjaaminen. 
Entäs paljonkos olikaan ne suositukset sitä fluoria..?

Alle 3vuotiaalle 1000-1100ppm 1krt x vrk,
3.5vuotiaalle 1000-1100ppm 2krt x vrk ja
yli 6vuotiaalle 1450ppm 2krt x vrk.

sähköhammasharjan harjaspäät

patterikäyttöinen hammasharja ja harjauskulman harjoittelua

hammaslankaimia

solo-harjat

Perjantaina oli anatomian-tunnit. Tehtiin tiimeissä esitelmät eri aisteista. Meidän tiimi esitteli näköaistin. Muiden tiimien aistit olivat, kuulo- ja tasapainoaisti, maku-, haju- sekä tuntoaisti.
 Paljon tulee nyt "uutta" asiaa anatomiassakin, välillä tuntuu ihan että tukehtuu siihen tiedon määrään. No ehkä tästäkin selvitään. Vaatii itseltä kunnon paneutumista asiaan sekä kärsivällusyyttä.





1 kommentti:

  1. Juurihoito kuulostaa pelottavalta toimenpiteeltä. Minun täytyisi varata aika hammaslääkäriin. Toivon, ettei tuota juurihoitoa tarvitsisi kuitenkaan tehdä. Hieman on kuitenkin epäilyksiä, että se voisi olla tarpeellinen. En tiennyt, että se hammas hiotaan siinä kokonaan pois purennasta. Hyvä tietää. https://halham.fi/#palvelut

    VastaaPoista