sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Kolmas viikko työharjoittelua takana

Nyt on kolmaskin viikko takanapäin harjoittelua.
Aika on mennyt kyllä niin hurjaa vauhtia eteenpäin ja tuntuu, että tämä aika meinaa ihan loppua kesken. Olisi niin monta asiaa mitkä tahtoisi käytännössä oppia yhtä hyvin kun tuon paikkauksen.

Proteettisia töitä olen nähnyt aika paljon, vahakaavioiden ottamista, niiden veistämistä, hiomista, sovittamista,  Silti tuntuu etten ihan täysin hahmota mikä on minkäkin vaiheen seuraava etappi tai missä kohtaa mennään kun sitä tiettyä vaihetta työstetään. Ehkä sekin ajan kanssa hahmottuu ja oppii ne vaiheet niin hyvin, että osaa varata oikeat välineet etukäteen ja tietää sen toimenpiteen kulun.
Olen päässyt sekoittamaan alginaattia sekä tarkkuusjäljennöstä.

Uutena asiana opin myös mitä on "putti" ja mihin sitä käytetään. Hammaslääkäri sen minulle selitti kutakuinkin näin: putti on ainetta mitä käytetään kun halutaan saada lähtötilanne talteen. Otetaan siis jäljennös siitä tilanteesta suussa, mistä lähdetään työstämään esim kruunua. Jos jossakin vaiheessa halutaakin palata tarkastelemaan lähtötilannetta, on olemassa yhdet jäljennökset. Korjaan tätä vielä jos muistuukin muuta mieleen.. 😅

Juurihoitoa näin tällä viikolla vain sen verran, kun potilaalle tehtiin ensiapu hampaaseen. Tilanne tuli niin yllättäen ja nopeasti, että katsottiin parhaaksi ohjaajani ottaa vastuu hammashoitajan roolista siinä tilanteessa ja oli meillä aika kiirekkin jo, niin minä seurasin suosiolla sivusta. 
Tässä toimenpiteessä hammaslääkäri avasin käsineuloilla juuren, huuhteli sen ja laittoi lääkeainetta ja väliaikaisen paikan päälle eli Cavitin. Potilas sai uuden ajan seuraavalle viikolle, jolloin sitten aloitetaan virallinen juurihoito. 

Sain tällä viikolla palautetta yhdeltä hammaslääkärilta, että olen kovasti edistynyt. Tuntui kyllä mukavalta tuo ja varsinkin kyseisen hammaslääkärin suusta kuultunua. Hän nimittäin on hirvittävän tarkka siitä, kenen antaa tehdä hänen kanssaan töitä, ei meinaa luottaa opiskelijoiden taitoihin.. 
Olen siis saavuttanut tämän nuoren hammaslääkärin luottamuksen ja osaan jo tulkita hänen eleistä ym teinkö jonkun asian niinkuin olisi pitänyt, häneltä saa nimittäin aina suoran palautteen. 😂

Paronstatuksen tein muutamaan otteeseen tällä viikolla, eikä sekään ollut lopulta niin vaikeaa kuin miltä näytti. Muistaa vaan mesiaalisen ja distaalisen ja yrittää pysyä hammaslääkärin vauhdissa..

Keräiltiin ohjaajani kanssa juurenhoitotarjotin ja kaikki mitä siihen toimenpiteeseen normaalisti tarvittaisiin kun se alotetaan, Helpottaa itseä kovasti nämä kuvat ja konkreettiset esimerkit.

Olen yrittänyt kotona pyöritellä erilaisia matriiseja, jotta sitten siinä itse tilanteessa osaisin itsenäisesti ripeästi antaa hammaslääkärille sen oikean. Onhan niitä melkosen montaa eriä ja vaikenta hahmottaa on aina se että mihin suuntaan sen lipan on milloinkin osoitettava, 5luokan matriisit tunnistan sekä suoran tai muotoillun ja munuaiset.

Hampaan poistoissa olen ollut monesti mukana. Niihin osaan varata tarvittavat välineet jo aikalailla itsenäisesti. Joku sieltä meinaa aina unohtua, useimmiten steriilit taitokset.. Pääsääntöisesti pitää olla ne ylä- tai alaleuan pihdit, heebeli ja luksori, ekskavaattori, kauha, atulat ja peili, kirurginen imu, paksumpi suojaliina potilaan rinnalle, puudute, zekry-pora. Nämä siis jos ei ole leikkauksellinen poisto.

Paljon olen oppinut ja voinkin jo rinta rottingilla sanoa, että olen aika hyvä paikkauksessa. 😉



sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Toinen TOP-viikko

Toisella top viikolla olin jo ihan tositoimissa joka päivä. Kolmen hammaslääkärin parina olen saanut harjoitella ja tuntuukin jo siltä, että hyvin selviää kun vain uskaltaa kokeilla ja tehdä.
Olen todella tyytyväinen tähän harjoittelupaikkaani ja siellä työtä tekeviin typpeihin. Kaikki kenen kanssa olen saanut harjoitella, on todellakin halunnut mua opettaa ja neuvoa. 
Sain tällä viikolla olla mukana hoitajan-roolissa implanttileikkauksessa. Valmistelin hoitajan avustama kirurgisen kattauksen ja tarvittavat välineet siihen. 

Tuolla se menee kutakuinkin näin:
  1.  varataan ne tarvittavat tavarat sivupöydälle
  2. potilaalle annetaan Paroexia purskuteltavaksi minuutin ajaksi
  3. hammaslääkäri pukee myssyn ja steriilit käsineet, hoitaja pukee myös myssyn
  4. hammaslääkäri levittää kirurgisen liinan pöydälle
  5. hoitaja availee hammaslääkärille steriilit pakkaukset ja hammaslääkäri asettaa ne kirurgisen liinan päälle
  6. pyyhitään potilaan suupielet paroex:lla ja peitetään potilas reikäliinalla
  7. pussitetaan letkut hammaslääkärin kanssa yhteistyöllä
  8. deegelit täytetään keittosuolalla
  9. kun kaikki paketit ym suojaukset tehty, hoitaja pukee steriilit hanskat
Olen myös saannut tehdä statusmerkintöjä, seurata paronstatuksen tekoa, ollut hampaan poistossa sekä perus paikkaushoidossa. Paikkaus rupeekin menemään jo aika hyvin. Osaan varata kaiken tarvittavan valmiiksi ja hyvin jo ennakoinkin mitä hammaslääkäri seuraavaksi tavitsee.
Yksi asia minkä olen huomannut on se, että imulle on välillä hirvittävän vaikea löytää hyvää kohtaa suusta niin ettei se olisi kenenkään näköesteenä. Täytyy siis kovasti vain kysellä ja yrittää keksiä hyviä ratkaisuja.

Palautetta olen ohjaajaltani saanut hyvästä kehityksestä matriisin suhteen. Aluksi nekin nimittäin tuntui aivan ylitsepääsemättömiltä..

Välinehuollossa pärjään jo melko hyvin itsenäisesti. Miten toimii pesu- ja desinfektiokone, miten täytän sen fiksusti, mitkä instrumentit pakataan steriileihin pusseihin ja miten ne on järkevintä asetella klaaviin. 

Instrumenttien teroittamista en ole vielä kertaakaan nähnyt enkä tehnyt, siihen siis tutustuttava ja samoin eri pesuaineita on vähän tutkailtava, mitä käytetään mihinkin ha mihin mikäkin tehoaa,, 

sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Ensimmäinen TOP-viikko

Työssäoppiminen on alkanut. Olen seuraavat 8 viikkoa Hollolan Hammasvelhossa.
 Ensimmäiset harjoittelupäivät menivät täysin sivusta seuraillessa ja paikkoihin tutustuessa. Potilasvaihtoja rupesin itsenäisesti melko nopeasti tekemään sekä alku- ja loppusiivoukset. Potilasvaihdoissa tärkeintä muistaa puhtaasta likaisempaan. 
Ekat päivät tuntuivat epätoivoisilta, että tulenko koskaan oppimaan kaikkia poria, paikka-aineita, instrumenttejä, eri kattauksia ym. Heti kun niitä pääsee itse hypistelemään ja käyttämään, niin ne jääkin sitten mieleen. 

Kolmantena päivänä olin suuhygienisti-ohjaajani kanssa hänen hommiaan seuraamassa ja sainkin harjoitella imun käyttöä sen päivän. Sain myös kasailla itse tarjottimia sekä tutustua paremmin välinehuoltoon itse tekemällä. 

Loppuviikon sain olla kahden eri hammaslääkärin parina aina osan päivää tarkastuksissa ja paikkauksissa mukana. Tein status-merkintöjä, hoidin itse potilasvaihdot. teetin rtg-kuvat sekä avustin hammaslääkäriä.

Otin kotiin erilaisia matriisinauhoja, sillä huomaan että niiden kanssa tarvitsen kyllä lisäopiskelua. Ohjaajani kanssa käytiin läpi aina sopivan ajan tullessa matriiseja ja hän osasikin mukavasti niissä neuvoa. Sen niistä muistin että 1 ja 3 sektorille tulee 2-nyström ja 2 ja 4 sektorille tulee 1-nyström. Jos matriisi laitetaankin suulaen puolelta, menee nyströmit vastakkain päin. 

Olen todella tyytyväinen harjoittelupaikkani henkilökuntaan, he ovat kaikki kovin mukavia ja opiskelijamyönteisiä. Hammaslääkäritkin keiden kanssa olen saanut harjoitella, on oikeasti halunnut neuvoa ja antanut "hitaan" opiskelijan tehdä.

Olin mukana myös yhdessä juurihoidossa, seurasin kylläkin sivusta mutta hyvin tarkkaa hommaa sekä voi kestää pitkäänkin se toimenpide.

47 viikko

Tiistai aamupäivällä oli aseptiikkaa. Katja opetti meille, mikä on hoitajan rooli kirurgisissa toimenpiteissä, ketä kaikkia on mukana toimenpiteessä ja miten steriilit välineet puetaan oikein.

Steriileistä suojaimista sen verran, että ensiksi laitetaan hiussuoja/päähine, sitten suunenä-suoja, kolmanneksi puetaan hihallinen essu, sen jälkeen steriilit käsineet ja lopuksi vielä solmitaan essun edessä oleva nauha.
Kirurgisessa toimenpiteessä hammashoidossa on mukana hammaslääkäri/kirurgi, hammashoitaja ja olisi vielä hyvä olla avustava hoitaja. Todellisuudessa se taitaa kyllä mennä niin, että hammashoitaja ja kirurgi ovat kaksin. Riippuu tietysti yksiköstä ja toimenpiteestä.

Kirurginen toimenpide, oli se sitten mikä hyvänsä, on kyllä hyvin korkean luokan aseptiikkaa noudattava toimenpide ja aina steriili. 

Tiistai iltapäivällä Marjutin tunneilla, otettiin jäljennöksiä kaverin suusta ja sekoiteltiin alginaattia. Alginaatti kun on saatu riittävästi sekoitettua, lääpitään sen jäljennöslusikkaan reippain vedoin, ei jäädä silottelemaan. Ylähampaiden jäljennöstä otettaessa, painetaan lusikka hyvin kiinni suulakeen ja painetaan sitä koko kuivumisen ajan. Alahampaissa sama homma, painetaan taaempaa kunnolla, näin saadaan hyvä jäljennös aikaan. 
Jäljennöslusikka laitetaan potilaan suuhun aina poikittain ja samoin vedetään ulos. Lusikka siis käännetään suoraan vasta suussa.

Älä täytyä lusikkaa liian täyteen. Ota ylipursuavat massat pois jo ennen suuhun laittoa, tärkeää etenkin ylähampaiden jäljennöstä otettaessa, ettei liika massa valu nielua kohti.

Ota aina alahampaiden jäljennös ensin, se ei ole niin pahan tuntuinen kuin ylähampaiden.

Keskiviikkona täyteltiin yhdessä näyttösuunnitelmaa sekä tehtii rästi-tenttejä ja torstaina meillä oli ravitsemuksen tunnit. Perjantai oli itsenäisen opiskelun päivä, mutta minulla se meni kaikkeen muuhun kuin opiskeluun.



sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Viikko 46

Tiistai aloitettiin mukavasti instrumenttien tunnistuskokeella. Poisto-instrumentit meinasi tuottaa hiukan harmaita hiuksia, mutta onnekseni olin osannut laittaa kaikki oikein, pääsin nimittäin täysin pistein läpi!

Tiistai loppupäivän jouduin olemaan koulusta poissa kun kotona oli kaksi sairasta lasta. Lueskelin kumminkin kotona protetiikan- ja suukirurgian dioja elsasta.

Protetiikka vaikuttaa mielenkiintoiselta. Protetiikalla tarkoitetaan puuttuvien hampaiden, pehmytkudosten tai koko hampaiston korvaamista erilaisilla keinotekoisilla menetelmillä.
Proteettisia ratkaisuja on:
-kokoproteesi
-osaproteesi (akryyli sekä metallirunkoiset)
-keraamiset kruunut
-sillat 
-implantit.

TÄRKEÄ OSATA
Proteettisen teon työvaiheet!
  1. Hoidetaan potilaan suun perushoito kuntoon
  2. Ensitapaaminen, alginaattijäljennös
  3. Alkumallit ja yksilöllisen lusikan valmistaminen
  4. Suunnitelman varmistaminen, upotukset purentatukia varten, tarkkuusjäljennös
  5. Työmalli, valu, kaaviot
  6. Valun sovitus, purennan määritys, hampaiden värin valinta
  7. Asettelu
  8. Asettelun sovitus
  9. Valmiin proteesin viimeistely
  10. Valmis koekäyttöön, purennan tarkistus ja alustava purennan hionta
  11. Kontrolli
Tiistai-iltapäivä oltiin pari tuntia Lahden kaupunginsairaalan hammashoitolassa tutustumassa erikoishammashoitoon. Siellä 3 hammashoitajaa piti meille esitelmät kirurgiasta, oikomishoidosta ja protetiikasta. Kivasti tuli uutta, etenkin tuosta protetiikasta sekä kirurgiasta. Päästiin sekoittelemaan alginaattia sekä lataamaan ja purkamaan proteesin pohjaamiseen käytettävää ainetta (Ufi gel).

Protetiikasta

Pohjauttamiseen käytettävä aine

Tässä valmistellaan kirurgista toimenpidettä

Keskiviikkona aamusta meillä oli suun terveyden edistämisestä paritentti. Tein sen Annan kanssa. Tentissä haettiin ammatillista näkemystä ja lyhyitä ja ytimekkäitä vastauksia. 
Täydet pisteet oli 28 ja me saatiin 15. Oltiin tyytyväisiä, sillä monet puuttuvat asiat olikin sellaisia, jotka meille on itsestään selvyyksiä eikä niitä sitten osannut laittaa paperille sen vuoksi.
Iltapäivästä sitten käytiin tuota protetiikka vielä läpi. Sekoiteltiin taas alginaattia ja siinä tosiaan saa olla tarkkana ettei liian kauaksi aikaa jää vatkaamaan ja ettei sekoita niin, että tulee ilmakuplia.  Viileää vettä kannattaa käyttää, se antaa lisää sekoitteluaikaa. Sekoitettii myös itse kahdesta purkista aineet sekaisin, niin että saattin siitä tuollainen tasainen ruskean-oranssi massa. Muovailin osaproteesit. 😁 Tämä aine on sellaista jolla voi myös ottaa jäljennöksen.

Kaksi eriväristä massaa purkeissa

Kirurginen imu

Iloinen kokoproteesi ylös ja alas

Iltapäivästä tuli luennoitsija Plandetilta kertomaan välinehuollosta. Melko pitkä ja myyvä esittely olikin. Aika paljon oli tuttu asiaa mm Dac Universalin käytöstä. Hyvin oli esittelijä avannut tärkeimipiä kohtia thl:n suun terveydenhuollon yksiköiden tartunnantorjunnasta.

Torstaina tuli ravitsemunneuvoja Anna Päätalo pitämään meille aamupäivän tunnit. Leikattiin lehdistä ruokia joista pidämme ja liimasimme kartonkiin. Jokainen sai sitten esitellä omansa ja kertoa mitä ajatuksia se herättää. Itsellä oli tasaisesti herkkuja ja normiruokaa vihannekset ym. Tutustuttiin neuvokasperhe-sivustoon ja sieltä tehtiin muutamat testit. Kattavasti on kyllä kaikkea saatavilla tuolta sivustolta. Tehtäväksi saatiin 3 päivän mittainen ruokapäiväkirjan pitäminen. 

Iltapäivällä käytiin läpi tulevaa top-jaksoa. Tarvittavia papereita ja lippulappusia saatiin ja täyteltiin. Katsottiin yhdessä näyttösuunnitelmaa ja mitä siellä pitäisi sitten olla.
 Itsenäistä opiskelua tuli mm käypähoidon lukemista suusyövästä sekä vanhan opitun kertaamista. 

maanantai 11. marraskuuta 2019

Menneiden viikkojen oppeja

Huh. Onpas kerennyt venymään pitkäksi aika kun viimeksi tänne mitään päivitin. Oli syyslomaa ja sitten useampi tentti, joihin lukeminen ja valmistautuminen on vienyt kaiken ylimääräisen ajan. Nyt ajattelin ryhdistäytyä ja kirjoittaa ylös joitaikin menneiden viikkojen käytyjä asioita.

Lomaviikon pyhitin täysin lapsille. Koulukirjat ym. sai olla tämän viikon vain repussa. Ai että teki kyllä hyvää nollata täysin.

Lomanjälkeisellä viikolla käytiin aseptiikassa läpi välineistön sterilointia, pakkausten säilyvyyttä ja varastointia.
 Minusta nämä aspetiikassa käydyt asiat, esim mikä pesuaina käy mihinkin koneeseen ja mitä missäkin koneessa tapahtuu ja ylipäätään mihin sitä käytetään, opitaan lopulta siellä työharjoittelussa. Tärkeää asiaa, mutta niin paljon eri juttuja ja uusia, niin ei niitä kaikkea vaan pysty lyhyessä ajassa oppimaan.

Love-tentti oli sitten keskellä viikkoa eli keskiviikkona. Tätä mä olin jännittänyt kovasti ja omat odotukset kokeen läpipääsemiseksi ei ollut hääppöiset. Mutta kuinkas ollakkaan, meni ensimmäisellä yrittämällä kaikki kolme osiota läpi. Oli hieman epätodellinen olo hetken aikaa, en ollut todella vaarutunut tähän. Onneksi meni läpi ja vielä mielestäni hyvin, sillä vain muutama virhe oli tullut.

Aloitettiin myös käymään suukirurgiaa läpi. 
Suukirurgisia toimenpiteitä on:
-implanttileikkaukset
-viisaudenhampaanpoistot
-muut hampaanpoistot
-hammas- ja leukamurtumien hoito
-kystaleikkaukset
-pehmytkudosleikkaukset 
-koepalojen otto.

Perioperatiivinen hoitotyö jakautuu 3 eri osaan. 

Preoperatiivinen hoitovaihe: tutustutaan esitietoihin, rtg-kuviin, tutkitaan potilas ja tehdään tarvittavat lisätutkimukset, arvioidaan esilääkityksen tarve sekä ohjataan potilasta leikkauksen jälkeisessä elämässä.
Intraoperatiivinen hoitovaihe: potilas saapuu leikkaukseen.
Postoperatiivinen hoitovaihe: hoito leikkauksen jälkeen.

Mitä hoitajan on osattava leikkauksen aikana?
On huolehdittava leikkauksen näkyvyydestä, instrumenttien ojentaminen, POTILAAN VOINNIN TARKKAILU, huolehtia välineistön järjestyksestä ja toiminnan aseptisuudesta.

Tämä aihe on kyllä hieman hakusessa mulla, pitää yrittää perehtyä aiheeseen vielä enemmän ja yrittää sisäistää näitä asioita, Yksi mikä mulle jäi hyvin mieleen tästä kirurgiasta on sinus lift- leikkaus, eli poskiontelon nosto-leikkaus. Näissä leikkauksissa kun aseptikkaa on ihan omalla tasollaan ja kattaukset on kirurgisia sekä tarjottimet omiaan, niin on niin paljon taas kaikkea mitä ois osattava ja opeteltava. Mitä sitten kuuluu mihinkin..

Yhtenä päivänä opiskeltiin englantia. Oli paljon vanhan kertaamista ja sitten jotain hammaskääketieteellistä sanastoa. Toisella viikolla oli sitten yhden päivän ajan ruotisa samalla kaavalla. Vanhaa kerrattiin ja uusia sanoja meidän alasta opittiin.

Aseptiikasta oli sitten koe. Se koe oli aika vaikeen tuntuinen. Pääsin kuin pääsinkin siitä läpi ja olen onnellinen ettei tarvi lähteä uusimaan. Uskon että ne virheet mitä kokeessa oli, oppii sitten harjoittelussa. 

Kokeen jälkeen meille tuli luennoimaan Oikomishoidon erikoishammaslääkäri Minna Merta. Hän piti kattavan luennon oikomishoidosta. Sieltä mieleen nousee eri virhepurennat ja erilaiset oikomishoitokeinot. Oikomishoidot on toisinaan hyvin pitkäkestoisia ja tärkeintä niissä on se potilaan oma motivaatio. Mitä tunnollisemmin käytät kojeita, sen nopeammin tuloksia syntyy. 
Hyvä materiaali saatiin tästä luennosta itsellemme.

Toinenkin hirmu mielenkiintoinen luennoitsija kävi keskiviikkona kertomassa meille suun limakalvon sairauksista. Käytiin terveitä suun limakalvon muutoksia läpi sekä niitä mitkä olivat selviä suusyöpiä tai sen esiasteita. Milloin on tarve erikoishammahoidolle ja millloin riittää pelkkä säännöllinen seurailu. Hyvät kuvat auttaa paljon näissä luennoissa. Osaa hahmottaa mistä on kyse.

Perjantaina oli kauan odotetut suun terveys-messut. Kattava tarjonta vaikka ja mitä messuilla. Joitakin hammastahna näytteitä saatiin mukaan messuilta. Itselle uutena tuli kamera, joka kuvaa toimenpiteen ja se voidaan lähettää asiakkaalle sitten. Tämä oli Futudentin osastolla.


maanantai 28. lokakuuta 2019

Viikko neljäkymmentäkaksi

Maanantai on tunnetusti meidän itsenäisenopiskelun päivä, niin oli tälläkin viikolla. Mulle nämä maanantait on usein niitä päiviä kun päivitän tän blogin, eli kertaan viikolla opitut asiat ja laitan ne tänne itselleni ylös. En mä tänne kaikkea kumminkaan kirjoita, vähän aina jostain ja varsinkin niistä mitkä jäänyt itselle parhaiten mieleen. Kuviakin tulee otettua aina miten sattuu, välillä niitä on enemmän jostain yhestä aiheesta kun taas toisesta ei meinaa olla mitään kuvia. No mutta mitä me opiskeltiin viikolla 42. 

Pääpiirteittäin näin: instrumenttien teroitusta etc.etc.etc... 😂 
No oli meillä siellä välissä anatomian tentti, joka olikin aikamoisen hauska tentti. Käytiin siis ennen tenttiä kaikki tenttikysymykset ja vastaukset läpi opettajan kanssa  ja sitten siinä varsinaisessa ei mennyt kuin 6minuuttia ja kaikki 100% oikein. Onneksi opiskellaan itseämmä varten niin ei mennyt anatomian lukemiset hukkaan, vaikka kyllä meinas vähän tossa tentissä naurattaa ja itkettää että tällänenkö tämä nyt oli. 

Maanantaina kävi Kaiko:n edustaja meille esittelemässä hedän tuotteitaan. Hänellä oli erilaisia indikaattoreita ja testejä pesutehon todentamiseen mukana, joita saatiin hypistellä. 

Kaiko:n tuotteita

Keskiviikkona annoin sirpin teroituksesta näytön opettajalle. Vaikeinta teroituksessa mun mielestä on se, että saa instrumentin pysymään koko teroituksen ajan paikoillaan eli tukiasiat pitäis olla hyvin hallussa. Meinaa niin helposti livetä. 

Torstaina tehtiin hoidon tarpeen arviointi parille. Kokeiltiin leuan alta imusolmukkeet, miltä näyttää kasvojen symmetrisyys, huulet ja iho, tehtiin statusmerkinnät ja annettiin ohjeita suun omahoitoon. Olin ajatellut, että ehin antamaan loput hammasinstrumenttien näytöt, mutta aamupäivä menikin kokonaan hoidon tarpeen arviointia tehdessä. Torstaina tuli Dürr:n esittelijä pitämään luenneon heidän desinfiointi ja puhdistustuotteistaan. Sekä vielä päivänpäätteeksi GSK-konsernin edustaja tuli esittelemään heidän hammastahnojaan,

tässä Dürr tuotteita

Itsenäistä opiskelua ei tullut, mutta me keillä on Love suoritettavana, luetaan sitten sitä lomalla. 

perjantai 11. lokakuuta 2019

Viikko 41

Tämäkin viikko alkoi itsenäisellä opiskelulla kotona. Tiistaina tulimme kouluun ja meillä olikin heti aamusta mukavat Stal:in naiset pitämässä lyhyehkön esittelyn Suunterveyden ammattiliitosta.
Itse olenkin jo liittynyt kyseiseen ammattiliittoon. Messuliput kun sai tätä kautta halvemmalla. 😏

Esittelyn jälkeen käsittelimme kiinnityskudossairauksia.
  • Gingiviitti eli biofilmin aiheuttama ja supragingivaalista hammaskiveä
  • Parrodontiitti, pitkälle edennyt gingiviitti, kohdistuu hammasta ympäröiviin kudoksiin sekä myös subgingivaalista hammaskiveä
Parodontiittejä on äkillinen, juveniili sekä ANUG.

Terveen parodontiumin tunnusmerkkejä on:
-kiinteä ien
-vaaleanpunainen ien
-appelsiininkuorimainen ien
-hampaan pinnassa kiinni oleva ien
sekä
-enintään noin 2mm syvyinen ientasku.

Käytiin läpi miten tehdään paron tutkimus ja mikä on keskeinen hoito. Näistä päällimäisenä muistuu ienverenvuodon määrä sekä syventyneet ientaskut sekä hoidossa asiakkaan informointi niin, että hän ymmärtää tilanteen ja sitoutuu hoitoon.

Tiistai-iltapäivällä oltiin vielä Launeen hammashoitolassa harjoittelemassa paikkausta ja juurihoitoa. Tosipaikan tullen meinasi iskeä paniikki, kun ei muistunutkaan asiat mieleen samantien, oli vähän hakemista mitä tehdään missäkin vaiheessa.
On kyllä parasta harjoitusta tuo itse tekeminen. Ja kiva huomata myös, että kyllä ne asiat on siellä jossain takaraivossa, vaikkei siltä aluksi tuntunut.
Jokainen vuorotellen oltiin Marjutin parina hammashoitajina, hyvää ergonomiaa harjoteltiin sekä paikattiin hammasta.
Juurihoidosta meille kertoi vaihe vaiheelta Heli hammashoitaja Launeelta. 

 Marjut paikkaa ohimennen yhen lohjenneen paikan mun suusta. 😆

Siinä paikattava potilas ja välineitä.

Kofferdam suojakumi hampaan ympärille aseteltuna.

Keskiviikkona oli itsenäisen opiskelun päivä. Kertasin aikalailla anatomiaa, tulevaa tenttiä varten.

Torstaina ruvettiin katsomaan hammaskivi-instrumenttejä.
Meiltä vaaditaan instrumentin tunnistukokeessa 5 erilaista hammaskivi-instrumenttia. Nämä viisi jakautuvat kolmeen sukuun:

Sirppi- sirppi (mini tai mikro)
Yleiskyretti- syntette
Gracey-kyretti- P3/P4, mesiaalinen kyretti ja distaalinen kyretti.

mesiaalinen kyretti

sirppi

Nämä kun muistaa, niin on helppo tunnistaa toisistaan:
Sirppi: kaksi leikkaavaa terää ja terävä kärki, veemäinen selkäpinta
Yleiskyretti: kaksi leikkaavaa terää ja pyöristetty kärki, pyöreä selkäpinta
Gacey kyretit: yksi leikkaava terä ja pyöristetty kärki, pyöreä selkäpinta joka kallellaan

Distaalisessa kyretissä on jyrkempi taivutus alavarressa kuin mesiaalisessa kyretissä. 

Sirppi, johon eroteltu osat

Perjantaina oli aseptiikan tunnit, joilta jouduin olemaan poissa. Siellä käytiin läpi instrumenttien kuivaamista ja tarkastamista sekä pakkaamista ja sulkemista.

maanantai 7. lokakuuta 2019

Lokakuun ensimmäinen viikko

Syyskuu on vaihtunut lokakuuhun, talvitakit on melkein saanut jo kaivaa esille ja nenäpaperi kuuluu jokaisen taskun vakiovarusteisiin. Koulussa pidetään hyvä tahti yllä opiskelun suhteen. Yhtään ei ole kyllä varaa sluibailla ja vapaa-ajalla väistämättäkin kouluasiat pyörivät mielessä.

Onneksi opiskeluintoa riittää!

Tiistaina koulupäivä alkoikin työnhaun ja cv:n tekemisellä. Käytiin läpi mitä kaikkea hyvään työhakemukseen on tarpeen laittaa ja miltä cv:n olisi hyvä näyttää. En ollut osannut varautua tähän päivään riittävällä materiaalilla, oisin ollut hyvä olla kotona oleva cv mukana. 

 Keskiviikkona kertailtiin suun omahoidon asioita. 
Yleisimmät hammasväliharja koot ovat:

0,50mm
0,60mm
0,70mm
0,80mm.

Näitä kokoja pitäisi löytyä lähestulkoon joka marketista.


tämä tässä on kielenpuhdistaja

Hammasväliharja on silloin sopivan kokoinen, kun se menee kokonaan läpi hammasvälistä. Tunnet kielellä sen vastakkaiselta puolelta selvästi. Poskihampaiden välejä puhdistaessa hammaslankaa on hyvä hieman taivuttaa, puhdistus silloin helpompaa.

Suuvesistä vähän. Suositeltavia silloin kun suun omahoito ei onnistu hyvin sekä kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, kuten hampaanpoistot.
Suuvesiä käytetään kuuriluontoisena ja kierrettävä kaukaa ne suuvedet, jotka sisältävät alkoholia. 
Kuuriluontoisena sen vuoksi, ettei muuta suun normaaliflooraa.



Torstaina pestiin kaverin hampaita hänen omalla sähköhammasharjalla. Katottiin hyvä tuki harjakädelle, eli käsi nojaa aina johonkin kun pestään. Reilusti sormi sinne kaverin suuhun ja venytellään niitä poskia sitä mukaan, kun vaihdetaan pestävää aluetta. Sähköhammasharjalla pesu ei ollutkaan niin helppoa toisen suussa kuin mitä omassa. 👀

Torstaina tehtiin myös sylkitesti, stimuloitu sylkitesti. Paljonko sylkeä erittyy 4 minuutin aikana ja miten hyvä puskurikapasiteetti sillä omalla syljellä on. Vielä avattuna: miten hyvin sylki neutralisoi happoja.

Sylkitestissä pureskeltiin parafiinipalaa ensin 1min ja kaikki sylki nieltiin. Minuutin jälkeen jatkettiin pureskelua, mutta kaikki sylki syljettiin kuppiin. Tätä tehtiin 3min. Katsotaan syljen määrä, joka kippoon saatu ja jaetaan se 3. Tulokseksi saadaan paljonko sylkeä erittyy minuttissa. 
Normaali tulos on 1,0-3,0ml/min. Oma tulos oli 1,6ml/min.



Tämän jälkeen otettiin CRT-liuska ja pipetti. Pipetillä sylkeä liuskan keltaisen osan päälle ja annetaan olla noin 5min. Sylki muuttaa liuskan keltaista väriä vihreämmäksi tai sinisemmäksi. Sitä tummempi väri mitä parempi puskurikapasiteetti syljessä on.

Katsottiin torstaina luento vanhusten hampaidenhoidosta. Melko tuttua asiaa oli  ja ainakin itse vanhusten puolella töissä olleena, voin sanoa että kyllä siellä laiminlyödään isolla kädellä tätä suunhoitoa.

Perjantaina käytiin anatomiassa suun alueen pehmytkudoksia sekä tehtiin harjoitustentti Elsassa. Tentti meni yllättävän hyvin, 88/100%. Paljon on silti luettavaa anatomiastakin vielä ennen 2viikon tenttiä, huh. 



maanantai 30. syyskuuta 2019

Viikkojen 38 ja 39 muistiinpanoja

Maanantai oli itsenäisen opiskelun päivä ja sille päivälle oli hyvin varattu lukemista mm. ammattisanastoa, Love-tenttiä ym. 
Tiistaina palattiin koulunpenkille ja aloitettiin selättämään juurihoitoa. Aihe onkin hyvin mielenkiintoinen ja hyvinhyvin laaja ja monimutkainen. 

Kerrataanpa vähän:
-välillinen kattaminen
-välitön kattaminen
-pulpatomia
-juurihoito. 

Kattamiset on sitä hoitoa, millä pyritään vielä pelastamaan karioitunut hammas. Välillisessä ei ole kerrenyt tapahtua perforaatiota. Siinä kariesta jätetään ihan vähän pohjalle, päälle laitetaan lääkeaina ja väliaikainen paikka. Toivotaan että karies rupeaa tuottamaan sekundääridentiiniä. Avataan tarkistukseksi n.3kk päästä ja jos todella saatu aikaan sekundääridentiiniä, poistetaan loput kariekset ja laitetaan pysyvä paikka.
Välittömässä kattamisessa perforaatio syntyy kariesta poistettaessa. Perforaatio on kumminkin niin pieni, että se täytetään lääkeaineella. Tällä pyritään säilyttämään pulpa ehjänä. Päälle laitetaan pysyvä paikka. Jos hammas ei oireile, on onnistuttu hoidossa. Jos oireilee, aloitetaan juurihoito.
Pulpatomiassa kruunupulpa on tulehtunut. Juurikehitys on vielä kesken, ei voida tehdä juurihoitoa. Poistetaan tulehtunut pulpa osin, jätetään juuriin elävää kudosta, desinfioidaan alue ja laitetaan pysyvä paikka.

No sitten se kaikista suurin toimenpide eli juurihoito..
Juurihoidossa hammas puudutetaan kunnolla, karies poistetaan sekä vuotavat täytteet. Hammas hiotaan pois purennasta. Asetetaan hampaan ympärille kofferdam eli suojakumi. Hammas preparoidaan pienillä avaaja- ja suuremmilla laajennusneuloilla. Tyhjät juurikanavat desinfioidaan ja kuivataan paperinastoilla. Juuriin laitetaan lääkeaine, yleensä kalsiumhydroksidia. Juuret eristetän guttaperkalla ja tiivistysnastoilla sekä päälle laitetaan paikka. Juurihoitoa  voidaan joutua tekemään useammalla kerralla, jotta saadaan varmasti hammas rauhoittumaan.

Puhdistustyynyteline sekä manuaaliset neulat 

Guttaperkkanastoja sekä atulat

 Lääkeaine kalsiumhydroksidi, Ultracal

Juurikanavien huuhtelussa on tärkeä muistaa oikea järjestys:
1. huuhteluaineena natriumhypokloriitti
 2. preparointijätteen tehokas poistaja, EDTA
3. lisäaine desinfiointiin, klooriheksidiini.


 Tässä nyt aika pintapuolisesti selitettynä, etenkin tuo juurihoito.


Tähän väliin tulee nyt mukava rimpsu, joka on osattava ulkoa,
Se menee näin:
Valtio Koittaa Puristaa Sinusta Viimeisetkin Mehut. 

Ja tämähän tarkoittaa neulojen värikoodia ja sitä miten paksuja mikäkin neula on. 
Valkoinen 15
Keltainen 20
Punainen 25
Sininen 30
Vihreä 35
Musta 40

Torstaina oltiin hätäensiapu-kursilla aamupäivä. Melkoinen pintaraapaisu. Pelattiin kahoot-peliä, etsittiin tietoa myrkytystietokeskuksen seivuilta sekä elvytettiin,



Perjantaina oli anatomiaa, jossa perehdyttiin lihaksiin sekä onteloihin,
Kulmahampaat sai uuden nimen, kaniinit.


  • Inkisiivit & kaniinit yleensä 1-juurisia ja 1-kanavaisia (Kaniineissa pisin juuri)
  • Premolaarit yleensä 1- tai 2-juurisia, alapremolaarit yleensä 1-juurisia 
  • Ylämolaarit 3-juurisia ja alamolaarit 2-juurisia 

Viikko 39 alkoi sairastelulla minun osalta, jouduin olemaan tiistain sekä keskiviikon pois koulusta. Yritin kumminkin opiskella kotona samoja aiheita, joita koulussa oli käyty.

Luin materiaalia elsasta mm. radiologiaa hammashoitajalle sekä suun terveyden edistämistä.

Hammasröntgenlaitteita:
-intraoraaliröntgenlaite
-panoraamatomografiaröntgenlaite
-kefalostaatti
-kartiokeilatietokonetomografialaite eli KKTT-laite.

Tärkeää röntgenkuvissa on potilaan-, ympäristön- ja henkilökunnan suojaus, huomioitava kuvattavan ikä, raskaus tms, valotusajan säätäminen, filmin paikoilleen asettaminen, putken suuntaus sekä valotus.

Röntgenputkesta on oltava vähintään 2m päässä kuvaustilanteessa ja mielellään putken takana.



Torstaina oli ensimmäinen tentti, ammattisanastosta. 
Sain täydet pisteet, onneksi, sillä tätä olin jännittänyt kovasti etukäteen ja joka rakosessa yrittänyt opetella sanoja.

Torstaina myös käytiin läpi hyvän sähköhammasharjan ominaisuudet eli 8,800 edestakaisin pyörivää ja 40,000 sykkivää liikettä, rassattiin kaverin hammasvälejä langalla, tikulla ja lankaimella. Opittiin varmasti moni se oikea hampaidenpesu tekniikka eli 45asteen kulmassa harjaaminen. 
Entäs paljonkos olikaan ne suositukset sitä fluoria..?

Alle 3vuotiaalle 1000-1100ppm 1krt x vrk,
3.5vuotiaalle 1000-1100ppm 2krt x vrk ja
yli 6vuotiaalle 1450ppm 2krt x vrk.

sähköhammasharjan harjaspäät

patterikäyttöinen hammasharja ja harjauskulman harjoittelua

hammaslankaimia

solo-harjat

Perjantaina oli anatomian-tunnit. Tehtiin tiimeissä esitelmät eri aisteista. Meidän tiimi esitteli näköaistin. Muiden tiimien aistit olivat, kuulo- ja tasapainoaisti, maku-, haju- sekä tuntoaisti.
 Paljon tulee nyt "uutta" asiaa anatomiassakin, välillä tuntuu ihan että tukehtuu siihen tiedon määrään. No ehkä tästäkin selvitään. Vaatii itseltä kunnon paneutumista asiaan sekä kärsivällusyyttä.





perjantai 13. syyskuuta 2019

Syyskuu, viikko 37

Tiistaina kävimme läpi opettajan tekemää koostetta Infektion torjunta-ohjeista. 
Tämä alkuperäinen nivaska on noin 50 sivuinen ja pakko myöntää, että ei ole tullut sitä vielä hirveästi silmäiltyä. Ehkä tässä ajan kanssa kun tulee ymmärrystä näihin uusin asioihin enemmän, saa tuosta nivaskastakin jotain irti.
Palauteltiin mieleen ympäristöön tutustumisen-päiviltä, millaisia unitteja mistäkin löyty, miten niissä suoritettiin veden juoksutus ja oltiinko näkemässä kun imujärjestelmän sihti puhdistettiin ja olikos se kertakäyttöinen vai ei? 

Sihti

Kävimme myös hampaan poistoa läpi. Mitä eroa on kahdella lähes tulkoon samannäköisellä hampaanpoisto-instrumentilla?

Heebeli: väännetään hammasta, vivutetaan
Luksointi-instrumentti: väsytetään hammasta pyörittämällä, tämä sopii ahtaisiinkin väleihin.

Luksointi-instrumentti

Mitä tarkoittaa separointi, luunpurija tai lehmänsarvipihti, onko alahampaille oikeasti 5 eri poistopihtiä entäpä monta ylähampaille? 
Siinäpä muutama kysymys johon saatiin vastaukset kyseisen tunnin aikana ja jopa opin erottamaan mikä poistopihti on millekkin hampaalle ja, että juuripihdit ottavat aina kärjestä kiinni.😆

Yläpoistopihdit osoittavat aina ylös päin ja alapihdit tekevät lähes tulkoon 90´C kulman. 

Kerrattiin myös turbiinia, kulmakappaletta sekä suorakappaletta. Mitä milläkin näistä tehdään, mikä on käytössä paikkauksen alussa ym..  

Tehtiin tiimeissä myös powerpoint-esitykset tupakan, nuuskan, energiajuomine, huumeiden ja alkoholin vaikutuksesta suun terveyteen. Meidän tiimi esitteli tupakan. 

Torstaina meille tuli opettamaan anatomiaa ja fysiologiaa Sanna Lehtinen. Käytiin läpi kallon luita.  Pikkuisen myös kerrattiin hermostoja ja lihaksia. 

Luuranko, jolta puuttuu alaleuka


maanantai 9. syyskuuta 2019

Viikko 36

Millä aineella hammas kannattaa paikata?

Siinä yksi kysymys mihin olemme tällä viikolla paneutuneet. Amalgaami, lasi-ionomeeri, yhdistelmämuovi, muovi-ionomeeri, kompomeeri vaiko epäsuora paikkaus. 
No ainakin tuosta amalgaamista sen verran, että käypähoito suositusta lukiessa mieleeni ensimmäisenä tulee pyrkimys lopettaa amalgaamien käyttö vuoteen 2030 mennessä. Hyvin hyvin kestävä paikka-aine, elohopeasta aiheutuvat ympäristöongelmat sekä pitkä kovettumisaika.
Lasi-ionomeeri on lasten maitohampaissa eniten käytetty paikka-aine. Kemialliskovetteinen sekä vapauttaa fluoria. Muovi-ionomeeri on vähänkuin edellinen, mutta sisältää lisäksi hieman muovia ja on siis valokovetteinen paikka-aine. Kompomeeri taas sisältää paljon muovia ja vähän lasi-ionomeeria. Yhdistelmämuovi on käytetyin paikka-aine. Se on edullinen, esteettinen ja käyttövalmis heti paikkauksen jälkeen. Ei kuitenkaan kestä kulutusta kovinkaan hyvin. joten ei toimi takahampaissa. Epäsuora paikkaus eli kulta, posliini ja muovi. Nämä ovat erittäin kestäviä mutta kalliita tehdä. Näiden paikkojen valmistaminen on pitkäkestoisempaa. 

Huh, siinä pintapuolisesti lueteltuna muutamien ominaisuuksien kanssa paikka-aineita.

Jatkettiin myös aiheesta paikkaushoito. 

Tässä kuvassa on paikkaushoidon vaiheet.

Nyström 1 ja Nyström 2
Näitä ei voi vaan olla muistamatta, koska toi nimi! 😂😂

Nyström 1 tulee siis aina sektori 2 ja 4. 
Nyström 2 tulee sektori 1 ja 3. 
Hyvä muistisääntö mulle on, että pariton tulee parilliseen ja parillinen tulee parittomaan.

Nyströmit on matriisinkiristäjiä. Niihin laitetaan matriisinauha hampaasta riippuen. Takahampaisiin tulee yleensä muotoiltu metallimatriisi ja etuhampaisiin muovistripsi,
Matriisi tiivistetään kiiloilla, joko puu tai muovi. Näiden avulla saadaa hyvä kontakti viereiseen hampaaseen sekä nämä pitävät matriisin hyvin paikoillaan.



Väliaikaisista paikoista puhuttiin myös. Niitä käytetään vain väliaikaisesti esim juurihoidossa hampaan suojaksi hoitokäyntien välisiksi ajoiksi sekä ensiavussa hampaan suojaamiseksi. Nämä paikat on helppo poistaa ja usein sisältää eugenolia joka rauhoittaa hammasta. Yleisempiä on kemialliskovetteisista Cavit ja Provit ja valokovetteisista Clip. IRM eli irmi on pitkäaikainen väliaikainen täytemateriaali joka sisältää sinkkioksidieugenolia.

Instrumenttejä ollaan opeteltu. Tehtiin pieni testikin, miten hyvin tunnistetaan instrumentit. Spaatteli on minulle lääppijä. Helppo muistaa nykyään. 

Spaatteli

Eristysinstrumentti

Karveri


Torstaina meillä oli Tyhy-päivä. Kivaa vastapainoa opiskelulle, Käytiin Megazonessa ja syötiin hyvin Kulinaarissa ja vielä yhteistä pelailua luokassa. 

Perjantaina kerrattiin aseptiikka Katja Makkosen kanssa. Vanhoja asioita palauteltiin mieleen: käsien desinfiointia, tartunnan aiheuttajia, pistotapaturman ensiapuohjeita, suojavaatetuksen pukemista ja oikeaa järjestystä siihe ym.. 

Uutta on taas opittu vaikka ja kuinka paljon tämänkin viikon aikana. 





maanantai 2. syyskuuta 2019

Viikko 35, opintoja kuukausi takanapäin

Tällä viikolla olemme perehtyneet hampaan rakenteeseen sen rakennusaineisiin sekä kariekseen.
Olen oppinut mitä tarkoitetaan kariogeenisillä mikrobeilla, miten reikä syntyy hampaaseen, mitä tarkoitetaan biofilmillä, demineralisaatiolla ja remineralisaatiolla. Huh, niin monta uutta sanaa ja asiaa, mutta niin mielenkiintoista. Oivalluksen tunne on mahtava! 😀

Tehtiin tiimeissä tällä viikolla power point-esitelmät eri sairauksista ja niiden yhteyksistä suun terveyteen. Meidän tiimi teki diabeteksestä. Esiteltiin tuotokset luokalle tiimeittäin ja edelleen on yhtä jännää mennä seisomaan sinne eteen. Ehkä jossain vaiheessa osaan jo rentoutua esiintyessä.

Status-harjoituksia myös treenailtiin. Kokoaika sujuu paremmin kun muistaa jo millä väreillä mikäkin merkataan ym.

Torstain aseptiikka-tunnit vaihtoivat päivää, joten viikonloppu alkoi hieman aikaisemmin tällä viikolla. Olihan meillä välissä perjantai ja Salpauksen kyläjuhlat sekä itsenäistä opiskelua monen monta sivua. Käypähoitosuosituksia on yritetty päntätä..

Edellisen viiikon asioiden sisäistäminen yhdellä paperilla. Ei paljon kehuttavaa.😂

sunnuntai 25. elokuuta 2019

Kolmatta viikkoa suunhoidon opinnoissa -vko34

Tiistaina koulupäivä alkoi lukujärjestyksen päivittämisellä ja tenttipäivien päättämisellä. Tenttikalenteri näyttää melko täydeltä. Ammattisanastoa on yritetty kaikissa mahdollissa väleissä kotona kerrata ja mitä ihmeellisimmät sanat (ANUG) painuvat kuin painuvatkin mieleen.
Ollaan koulussa kerrattu hampaan rakennetta, eri värisävyjä paikka-aineissa, tutkittu taskulampulla kaverin suuta ja yritetty tehdä stausta sieltä.
Harjoiteltiin hieman nelikäsityöskentelyä.


Ollaan myös täytetty muutamat anamneesit itse ja käytä läpi niissä olevien tietojen tärkeyttä ja miksi jotakin saatetaan kysyä. Itselle uutena asiana tuli ammatin kysyminen, mitä merkitystä sillä voi olla. En ole osannut ajatella, että siitäkin on pääteltävissä mahdollisesti hampaiden kuntoa tms.
Käytiin läpi CPI-indeksiä, mitä se tarkoittaa, miten kirjataan. 
Tehtiin alkuviikosta ensimmäiset statusmerkinnät omaan paperiin opettajan sanellessa. Ensimmäisellä kerralla keskityn pelkästään siihen, että saan kirjoitettua oikein opettajan sanomat. Värittämiseen en kerennyt sillä kerralla keskittyä. Tehtiin toinen harjoitus, jossa opettaja toisti hieman nopeammin ja vain yhden kerran ja onnistuin saamaan kaikkiin hampaisiin väreille tehdyt merkinnät ja vain kaksi kohtaa laitoin väärin.
Statuksen teko ei todellakaan ole vaikeaa, jos osaa hyvin ulkoa hampaiden numerot sekä pinnat. 


Loppuviikosta käytiin läpi eri puudutteita ja miten rakennetaan puuduteruisku hammaslääkärille valmiiksi. Saatiin itse valmistaa niitä ja osa kerkesikin jo opettajalle antamaan näytön siitä. Tärkeää on muistaa oikea järjestys, pöytää vasten tekeminen sekä ampullin puhdistus ja puuduteaineen äänentoistaminen kaksoitarkastamisena. 

sunnuntai 18. elokuuta 2019

Toinen kouluviikko -vko 33

Heti toisen kouluviikon alkuun esiteltiin tiimeissä tehdyt esitelmät Metsäkankaan hammashoitolasta sekä mystery shopping-tuotokset. Meidän tiimi shoppaili mystisesti hammaslankoja. Hyviä esitelmiä oli tiimit saanut aikaan ja paljon uutta tuli niiden mukana opittua mm. suuvesien haitoista ennemmin kuin hyödyistä, käypähoitosuositusten mukaisista hammastahnojen fluoripitoisuuksista, hiovista aineista eli RDA:t ym. Esityksiä pidettäessä muu luokka arvioi jokaista esiintyjää, minkälainen esiintyjä olen. Omalla kohdalla palaute oli suurimmaksi osaksi katsekontaktin puuttumisesta, mutta positiivisena tuli rento olemus, vaikka edelleen jännittää hirveästi siellä edessä seistä.


Käytiin alkuviikosta läpi paikkauksen vaiheita. Mitä missäkin kohdassa tehdään ja mitä instrumenttejä tai aineita silloin tarvitaan. Uusia sanoja tuli opittua mm. etsaus. Opeteltiin myös hampaiden pintojen nimiä, numerointia sekä missä sektorissa mikäkin hammas sijaitsee. 

Tiistaina kävi esittäytymässä Tehyn edustaja, keskusteltiin hänen kanssa mm. palkkauksen eroihin kunnallisessa vs yksityisessä hammashoitolassa. Saatiin joitakin lahjuksia kuten avainnauha, kynätasku sekä reppu.

Keskiviikkona esittäytymään tuli intoa puhkuva ksylitoli-edustaja. Hän toi mukanaan iso kassillisen xylitol-tuotteita meille jokaiselle. Niitä maisteltiin ja tutkittiin yhdessä. 


Torstaina ja perjantaina olimme ympäristöön tutustumassa. Olin Lahden kaupunginsairaalan hammashoitolassa 3 muun luokkalaiseni kanssa. Jännitti etukäteen ihan älyttömän paljon nämä päivät, sillä oltiinhan keretty opiskelemaan alaa vasta 2 viikkoa. Näistä päivistä jäi käteen hirmuinen määrä uutta tietoa ja taitoa. Saatiin todella mukava vastaanotto hammashoitolassa ja tuntui siltä että olimme tervetulleita sinne. 
Pääsin seuraamaan suuhygienistin työskentelyä, oikomishoidon hammaslääkärin ja hoitajan työskentelyä sekä ihan perus hammaslääkäri&hoitaja työskentelyä. 

Pidin erityisesti Klinikka mallin-työskentelystä, vaihtuvasta työparista sekä erilaisista toimenpiteistä. Sain itse kasata joitakin tarjottimia valmiiksi, mm oikomishoitoon tarvittavia sekä Klinkanpuolella perus-tarjottimia. Tein myös potilasvaihto-siivouksia, vein likaiset instrumentit välinehuoltoon sekä hain täydennyksiä hoitohuoneisiin. 

Sain käydä tutustumassa välinevarastoon sekä röntgenhuoneeseen, ajanvaraus tiloihin ym. Olin mukana päivänpäätteeksi tehtävässä loppusiivouksessa ja aamulla tehtävissä toimissa hoitohuoneessa.

Oikomishoidossa näin miten otetaan muotit hampaista ja miten valmistetaan muottiin laitettava mössö. Näin kuinka kiristetään retentiolevyä sekä niskavetolaitetta, Olin mukana asiakkaan viimeisellä oikomishoitokäynnillä, jolloin otettiin mm. loppukuvat hampaista. Opin uusia sanoja HYP (horisontaaline ylipyrenta) ja VYP (vertikaalinen ylipurenta).



Kuvassa erilaisia oikomiskojeita.


Turhaan siis jännitin näitä ympäristöön tutustumispäiviä, sillä ne olivat hyvin opettavaiset. Näiden päivien aikana huomasin miten paljon nautin tästä uuden oppimisesta ja tunnen kuinka olen valinnut oikean suuntautumisen suunhoitoon.